sobota 4. února 2017

První vyžebrané peníze - Nový rok ve Valencii

Po tom co jsem strávila Vánoce s mojí au-pair rodinou v Cartageně, chtěla jsem Nový rok oslavit někde netradičně, s novými lidmi a zároveň prozkoumat nový kus Španělska. Nemohla jsem se rozhodnout kam jet a tak jsem do vyhledávače napsala „Spain cities to visit“, přepla na obrázky a bylo rozhodnuto. Jíst Paellu pod stromy s pomeranči? Balím batůžek. 




Zvažovala jsem cestu vlakem i autobusem, ale nakonec díky ceně i rychlosti dopravy vyhrálo blablacar. Aktualizovala jsem si po letech profil a koupila jsem si "jízdenku" za 18€ s Jesusem. Božská jízda to tedy úplně nebyla, ale do Valencie jsme přijeli na čas a splnila jsem si jedno přání z wish listu - prubnout blablacar. 
Většinu Silvestra jsem strávila brouzdáním se historickým centrem, ohříváním se v kavárnách - doma tu totiž nemývají radiátory ani přímotopy, takže klepete kosu i pod peřinou, psaním pohledů. Před půlnocí se celá Valencie, včetně mě, sešla na Plaça de l'Ajuntament. Ostrozrací strážníci, kteří tma-netma nosí sluneční brýle, se snažili, aby do prostoru náměstí neprošel nikdo se skleněnou lahví. Ale protože já jsem holka fikaná a okoukala jsem od místních, že lahev si strčí pod bundu, strčila jsem ji tam taky a bez problémů jsem prošla. Těsně před půlnocí jsem se seznámila s partičkou Italů, se kterými jsme o půlnoci práskli Cavu a zůstali na náměstí, z kterého se stal taneční parket a z balkonu radnice vyhrával DJ. 
Nedělní ráno odpoledne jsem se vzbudila do nového roku nabitá novou energií. Takový ten pocit, že se chystá něco velkého a nového. A taky že jo! Dala jsem sprchu, oblékla jsem se, otevřela kabelku, abych zkontrolovala věci a ejhle...peněženka nikde. Převrátila jsem pokoj vzhůru nohama, věci lítaly vzduchem a srdce mi málem proskočilo mezi žebry ven. Asi po deseti minutách jsem si uvědomila, že už nejsem vlastníkem mé peněženky a že mi ji prostě a sprostě někdo čmajznul (ne neztratila jsem ji, pamatuji si poslední chvíli, kdy jsem ji použila a poté dala to kabely a zavřela). Takže zablokovat platební kartu a zajít na policejní stanici. 
Tam mi samozřejmě nerozuměli anglicky ani slovo a potom, co jsem se pokusila promluvit španělsky, mi raději vytočili anglicky mluvící operátorku, která přepsala potvrzení o krádeži do španělštiny, a na stanici mi ho vytiskli. 
V krosně jsem měla schovanou "jistotu" pro tyhle případy, takže úplně bez peněž jsem nebyla, ale při penězích také ne. Krom peněz, platební karty, karty pojištěnce, občanky, karty na metro* jsem zjistila, že mi ukradli i můj los do Loteria del Nino (tradiční Vánoční španělská loterie), který stojí 20€. To už jsem vážně zuřila! Kdyby náhodou vyhrál, tak bych si ho osobně našla a zlámala mu pařáty. 
Od nejbližšího kontejneru jsem odnesla kus kartonu, na který jsem rudou rtěnkou Maybelline odstín Hollywood Red napsala: "I was robbed in Valencia. Can you give me some money?" A oni dali. Můj cíl byl dostat alespoň polovinu peněz, které mi byly ukradeny. Za hodinu jsem si vydělala slušných 33€ 82cent, což je určitě má nejvyšší hodinová mzda, kterou jsem kdy měla. Lidé byli štědří nejen finančně. Mnoho z nich si se mnou povídalo, nabídli mi odvoz do Madridu, přepsali žebrací cedulku do španělštiny. Vážně jsem byla překvapená, jak moc toho dobrého se v lidech skrývá. Dokonce i pouliční kytarista mi přišel hodit svých pár drobných (tak trochu jsem mu asi vlezla do rajonu).
Nikdy dříve bych si nemyslela, že jsem schopná si sednout s cedulí ke kašně a čekat, kdo mi hodí centík do krabice. Můžu říct, že jsem si vyzkoušela i jedno z nejpodřadnějších povolání a jsem na to hrdá! 
               ..jen doufám, že neplatí: "Jak na Nový rok, tak po celý rok!"

*Ještě o něco později, když jsem měnila ubytování a byla jsem na cestě, jsem s téměř vybitým mobilem zjistila, že mi ukradli i power bank.



Výhled na město z mého ubytování (obdobný výhled můžete vidět z věže el Micalet)

Palacio Marques de dos Aguas

Palacio Marques de dos Aguas

Palacio Marques de dos Aguas

Palacio Marques de dos Aguas

Enlésia de Santa Caterina

La Seu

Torres de Cerano

Mercat Central

Mercat Central

Mercat Central


Fontana del Turia

Plaza de la Virgen



Jardín del Turia

Jardín del Turia

Jardín del Turia

City of the Arts and Sciences

City of the Arts and Sciences


City of the Arts and Sciences 

City of the Arts and Sciences



City of the Arts and Sciences

Platja la Malvarrosa













2 komentáře:

  1. To je super, docela se bojim už do Španělska, náš známý byl okraden v Barceloně. Koukám, že sis to pořádně užila, všude je to stejný :D Jinak Valencii jsem taky nestihla.. :/
    Ejnets in Lisboa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj se, tyhle věci se můžou stát všude. Kdo se bojí, nesmí do lesa :)

      Vymazat